Waarom trekken sommigen steeds weer ongezonde relaties aan? Waarom blijven anderen in een relatie hangen, ook als die niet goed voelt? Dit heeft vaak te maken met liefdesverslaving, relatieverslaving of codependentie – patronen die draaien om een diepgewortelde behoefte aan bevestiging, veiligheid of controle.
In deze nieuwsbrief vertel ik je wat de verschillen zijn tussen de patronen zodat je ze kunt herkennen en kunt doorbreken.
Liefdesverslaving – verslaafd aan de jacht
Ben jij steeds op zoek naar de ultieme liefde, maar val je telkens op emotioneel onbereikbare of onbetrouwbare partners? Liefdesverslaving voelt als een gokspel: je krijgt af en toe een beetje aandacht en blijft hopen op die ene grote “winst” – een teken van liefde, een lief berichtje, een kort moment van warmte. Maar zodra je iemand echt voor je gewonnen hebt, verdwijnt de spanning en begint de zoektocht opnieuw. Het gaat niet om de liefde zelf, maar om de jacht en de highs die het geeft.
Een aantal kenmerken van liefdesverslaving:
✔ Je valt op emotioneel onbeschikbare partners (zoals iemand die al een relatie heeft of jou niet écht wil)
✔ Je voelt je aangetrokken tot de “jacht” en niet per se tot de relatie zelf
✔ Zodra een relatie stabiel wordt, verlies je interesse
✔ Je stelt je steeds opnieuw anders op om de liefde van de ander te winnen
✔ Je ervaart extreme pieken en dalen in relaties
Relatieverslaving – vasthouden, ook als het niet werkt
In tegenstelling tot liefdesverslaving draait relatieverslaving niet om spanning, maar om angst om alleen te zijn. Zelfs als je ongelukkig bent, zet je alles op alles om de relatie in stand te houden. Je zoekt veiligheid en zekerheid, vaak bij een partner die niet volledig beschikbaar is, zoals iemand met een verslaving, bindingsangst of een andere destructieve dynamiek. Jij past je aan, verliest jezelf en blijft hopen dat de relatie uiteindelijk wél gaat werken.
Een aantal kenmerken van relatieverslaving:
✔ Je blijft in relaties waarin je niet gelukkig bent
✔ Je cijfert jezelf weg en stelt de behoeften van je partner altijd voorop
✔ Je hebt een diepgewortelde angst voor verlating
✔ Je voelt je vaak onzeker en afhankelijk van je partner voor je eigenwaarde
✔ Zelfs als je weet dat een relatie niet goed voor je is, lukt het je niet om los te laten
Codependentie – de ander op nummer 1 zetten
Codependentie lijkt op relatieverslaving, maar gaat nog dieper. Je hebt de behoefte om nodig te zijn en maakt de ander altijd belangrijker dan jezelf. Je hebt moeite met grenzen stellen en voelt je vaak verantwoordelijk voor de emoties of het welzijn van de ander. Dit patroon komt niet alleen in liefdesrelaties voor, maar ook in vriendschappen, familiebanden en werkrelaties.
Een aantal kenmerken van codependentie:
✔ Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk en welzijn van anderen
✔ Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen
✔ Je eigen behoeften en gevoelens komen op de laatste plaats
✔ Je hebt bevestiging en waardering van anderen nodig om je goed te voelen
✔ Je trekt vaak partners aan die emotioneel onbeschikbaar of verslaafd zijn
Waarom blijven we deze patronen herhalen?
Deze patronen ontstaan niet zomaar. Vaak liggen ze diep verankerd in onze jeugd. Misschien heb je geleerd dat liefde verdiend moet worden, dat je altijd voor een ander moet zorgen of dat je pas waardevol bent als iemand anders je bevestigt. De eerste stap naar verandering is bewustwording.
Doorbreek het patroon!
Liefde mag geen verslaving zijn, maar een gezonde aanvulling op je leven. Dit begint met zelfliefde, eigenwaarde en het leren herkennen van je eigen behoeften. Herken jij jezelf hierin?
Wil je hier dieper op ingaan? We helpen je graag verder.
Plan een vrijblijvende inzichtsessie in met een van onze coaches om te onderzoeken welk patroon jou ervan weerhoudt een gezonde relatie aan te gaan. En hoe je deze kunt doorbreken!
Voel je dat het tijd is om te onderzoeken wat wij voor jou hierin zouden kunnen betekenen? Je kan hier geheel vrijblijvend een gratis inzicht sessie inplannen met een van onze coaches. | |
|