Waarom is het zo moeilijk om met een verslavende relatie te stoppen?
Het is makkelijk om te zeggen dat je moet stoppen met je verslaving of dat je je relatie uit moet maken. Dat heb je vast weleens gehoord van je moeder, je vader, een vriend of vriendin, of misschien wel van een psycholoog.
Vaak weet je zelf ook wel dat dit het beste voor je is, maar op één of andere manier lukt het je toch niet om te stoppen of om de relatie te verbreken.
Hoe kan dit nou?
Dit heeft een aantal redenen.
1. Ten eerste de schijnbare voordelen die de verslavende relatie geeft. De meest voorkomende voordelen van relatieverslaving zijn:
Het niet voelen en het emotioneel high zijn; de roes en de roze wolk zijn heerlijke plekken om te vluchten uit de realiteit. Dat helpt jou om te overleven en om niet de pijn aan te hoeven gaan.
2. Ten tweede de spanning en de intense gevoelens die het oplevert. Doordat er intense gevoelens en drama spelen in je relaties, kan je het gevoel krijgen dat je die spanning nodig hebt in je leven omdat het anders verschrikkelijk saai wordt. Terwijl dat veel meer overleven is dan echt leven. Door een bepaalde periode in je leven te leven op deze pieken en dalen zijn je lichaam en geest gewend geraakt aan de adrenalinerush, waardoor je onbewust op zoek blijft gaan naar deze intensiteit.
3. Ten derde het gevoel van verbondenheid dat je ervaart. Ieder mens verlangt naar verbondenheid en zelfs relaties met veel drama creëren dit gevoel van verbondenheid. Ook de passionele seks, die vaak kenmerkend is in relatie- en liefdesverslavende relaties, zorgt voor verbinding, maar dat is niet de verbinding van echte intimiteit. Binding is wat relatieverslaafden ervaren als verbinding, maar verbinding vraagt om een gezonde intimiteit en die is ver te zoeken in verslavende relaties.
Naast de voordelen heeft (relatie)verslaving ook nadelen, en die zijn ontzettend belangrijk om in kaart te brengen. Je bewust worden van de nadelen, de negatieve consequenties van de relatie, vormen het fundament van jouw herstel.
Wanneer de nadelen zwaarder gaan wegen dan de voordelen kun je namelijk bereid worden om de relatie eventueel te verbreken of hulp te aanvaarden.
Eigenlijk zijn er meestal veel nadelen te vinden, maar hoe komt het dan dat je toch steeds teruggaat, of je er maar niet in slaagt om de keuze te maken de relatie te doorbreken?
Blijkbaar wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen.
Dat heeft te maken met het kernsymptoom van alle verslavingen, en dat is: ontkenning.
4. Ontkenning is een overlevingsstrategie die ervoor kan zorgen dat je meer contact maakt met de voordelen dan met de nadelen.
Dat verklaart waarom je na een heftige ruzie eerst denkt: nu ga ik het uitmaken, om vervolgens toch weer te blijven.
Als er enige tijd overheen gaat verdwijnen de nadelen weer naar de achtergrond en maak je weer contact met de voordelen. Die ontkenning zorgt ervoor dat hij no matter what altijd weer voet aan de grond krijgt. Ontkenning kan je ook zien als jouw innerlijke saboteur. Hij is een vriend van je verslaving die niet wil dat jij verandert. Je voelt weerstand tegen verandering en blijft liever in je comfortzone (in de situatie waaraan je gewend bent geraakt) dan dat je gaat veranderen.
Voel je dat het tijd is om te onderzoeken wat wij voor jou hierin zouden kunnen betekenen? Je kan hier geheel vrijblijvend een gratis inzicht sessie inplannen met een van onze coaches of meld je aan voor onze familieopstelling | |
|